Довідка про результати проведення анкетного опитування користувачів статистичної інформації

щодо вивчення ступеня відповідності їх потребам та очікуванням інформації

зі статистики цін

 

Метою проведення анкетного опитування було вивчення ступеня відповідності потребам та очікуванням користувачів інформації за підсумками статистичного обстеження зі статистики споживчих цін та визначення оцінки якості статистичної інформації.

Анкетне опитування проводилось шляхом:

- надання анкети із супровідним листом користувачам, які залучались до анкетного опитування;

- надання анкети відвідувачам, що звернулися безпосередньо до відповідального виконавця з метою отримання статистичної інформації;

- розміщення анкети на офіціальному веб-сайті Головного управління статистики.

Анкетне опитування проводилось відділом статистики цін з 1 по 31 липня 2013 року із залученням відокремлених структурних підрозділів Головного управління статистики.

У ході проведення анкетного опитування було одержано 53 заповнені користувачами анкети (1 – в електронному вигляді).

Відомості щодо складу користувачів статистичної інформації, які виявили бажання взяти участь в проведенні анкетного опитування, за відповідними ознаками наведені нижче:

- за статтю: жінки - 60,4%, чоловіки – 39,6%;

- за віком: від 18-29 років – 39,6%, від 30-54 років – 58,5%, старші 55 років – 1,9%;

- за освітою: повна загальна середня – 5,7%, неповна вища – 5,7%, базова вища – 3,8%, повна вища – 84,8%;

- за сферою діяльності: органи державної влади – 26, громадські організації - 2, сфера наукової діяльності, освіти - 1, сфера бізнесу - 21, фінансова (банківська) діяльність - 3.

           

Результати наданих користувачами відповідей на запропоновані в анкеті запитання щодо оцінки якості статистичної інформації розділилися наступним чином:

 

1.1. Статистична інформація зі статистики цін, яку Ви використовуєте у Вашій діяльності, є

 

-          основною - 11,3%

-          важливою – 69,8%

-          додатковою інформацією – 18,9%

-          складно відповісти – 0%

 

1.2. Вкажіть, будь ласка, як Ви отримуєте необхідну інформацію зі статистики споживчих цін? (виберіть одну або декілька відповідей)

 

-          на паперових носіях (друковані видання) – 20,0%

-          відповідь на запит – 35,0%

-          електронними засобами (електронна пошта, Інтернет) – 35,0%

-          у бібліотеці – 0%

-          через засоби масової інформації – 8,8%

-          інше (вкажіть, будь ласка) – телефон – 1,2%

 

1.3. Якому формату поширення статистичної інформації зі статистики споживчих цін Ви надаєте перевагу?

 

-          друковані видання – 40,6%

-          електронні носії – 37,5%

-          веб-сайт Головного управління статистики – 20,3%

-          інше (вкажіть, будь ласка) – телефон – 1,6%

 

1.4. Прокоментуйте, будь ласка, чи відповідають Вашим потребам терміни поширення статистичної інформації зі статистики споживчих цін

 

-          цілком задовільняє - 67,9%

-          частково задовільняє – 24,5%

-          не задовільняє (дані потрібні раніше встановленого терміну) – 3,8%

-          складно відповісти – 3,8%

 

 

1.5. Вкажіть, будь ласка, з якою метою Ви найчастіше використовуєте інформацію зі статистики споживчих цін? (виберіть одну або декілька відповідей)

 

-          вивчення ситуації на споживчому ринку країни – 43,4%

-          розроблення концепцій, стратегій, програм, прогнозів, нормативно-законодавчих актів, інших документів – 10,6%

-          аналіз і прогноз цінових процесів – 40,8%

-          індексація грошових доходів населення – 2,6%

-          здійснення міжнародних порівнянь – 0%

-          наукові дослідження у споживчій сфері – 0%

-          інші (бізнес, з метою ефективного використання бюджетних коштів при держзакупівлях продуктів харчування) – 1,3%

-          складно відповісти – 1,3%

-           

 

1.6. Як часто Ви використовуєте веб-сайт Головного управління статистики для отримання інформації зі статистики споживчих цін?

 

-          постійно – 26,4%

-          періодично – 30,2%

-          майже не використовую – 18,9%

-          взагалі не використовую – 24,5%

 

1.7. Вкажіть, будь ласка, яку інформацію зі статистики споживчих цін Ви використовуєте в своїй роботі?

 

-          індекси споживчих цін на окремі групи товарів та послуг за звітний місяць до попереднього місяця – 25,0%

-          індекси споживчих цін на окремі групи товарів та послуг за звітний місяць до грудня попереднього року – 13,8%

-          середні ціни на окремі продовольчі товари – 56,2%

-          індекси роздрібних цін на споживчі товари – 5,0%

 

2.1. Будь ласка, надайте оцінку якості статистичної інформації зі статистики споживчих цін органів державної статистики за критеріями

Відповідність/Ревалентність

         - відмінно – 34,0%

         - добре – 54,7%

         - задовільно – 1,9%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 9,4%

Точність/Надійність

         - відмінно – 35,8%

         - добре – 58,5%

         - задовільно – 0%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 5,7%

Своєчасність та Пунктуальність

         - відмінно – 45,3%

         - добре – 39,6%

         - задовільно – 9,4%

         - незадовільно – 1,9%        

         - складно відповісти – 3,8%

Доступність та Зрозумілість/Ясність

         - відмінно – 41,5%

         - добре – 52,8%

         - задовільно – 1,9%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 3,8%

Послідовність/Узгодженість та Зіставність/Порівнянність

         - відмінно – 37,7%

         - добре – 56,6%

         - задовільно – 0%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 5,7%

 

Будь ласка, надайте роз’яснення щодо обраної Вами відповіді

 

         - інформація відповідає потребам

         - інформація надходить вчасно

 

2.2. Будь ласка, визначте, які критерії якості статистичної інформації зі статистики споживчих цін є для Вас найбільш важливими (пріоритетними) та надайте кожному критерію числове значення важливості від 1 (найбільш важливий) до 5 (найменш важливий)

(у % до загальної кількості опитаних користувачів)

 

1”

2”

3”

4”

5”

Відповідність/Ревалентність

13,2

18,9

35,8

18,9

13,2

Точність/Надійність

56,6

20,7

13,2

3,8

5,7

Своєчасність та Пунктуальність

17,0

37,7

17,0

18,9

9,4

Доступність та Зрозумілість/Ясність

7,5

15,1

24,5

18,9

34,0

Послідовність/Узгодженість та Зіставність/Порівнянність

5,7

7,5

9,4

39,6

37,8

 

 

 

 

 

 

2.3. Будь ласка, визначте оцінку інформаційної підтримки користувачів статистичної інформації зі статистики споживчих цін співробітниками Головного управління статистики.

 

Як Ви оцінюєте контактну інформацію, наведену на офіційному веб-сайті та в публікаціях Головного управління статистики?

 

         - відмінно – 32,1%

         - добре – 54,7%

         - задовільно – 3,8%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 9,4%

 

Як Ви оцінюєте дії співробітників Головного управління статистики щодо надання відповіді на поставлене Вами запитання (надісланий лист)

 

         - відмінно – 62,3%

         - добре – 35,8%

         - задовільно – 0%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 1,9%

 

2.4. Якої, на Вашу думку, загальної оцінки заслуговує інформаційне забезпечення Головного управління статистики (якість основних показників зі статистики споживчих цін та діяльність щодо підтримки користувачів)?

 

         - відмінно – 24,5%

         - добре – 69,8%

         - задовільно – 3,8%

         - незадовільно – 0%        

         - складно відповісти – 1,9%

 

2.5. Як, на Вашу думку, змінилося інформаційне забезпечення користувачів статистичною інформацією зі статистики споживчих цін за період з 2008 по 2012 роки?

 

         - значно краще – 11,3%

         - краще – 67,9%

         - залишилося без змін – 11,3%

         - гірше – 0%        

         - значно гірше – 0%

         - складно відповісти – 9,5%

 

Будь ласка, вкажіть напрями, в яких суттєво поліпшилась або погіршилась якість статистичної інформації та послуг із підтримки користувачів статистичної інформації.

 

- Суттєвим покращенням є те, що інформація надається електронною поштою

 

2.6. Будь ласка, висловіть свою думку з приводу того, як співробітники Головного управління статистики могли б поліпшити якість статистичної інформації зі статистики споживчих цін та послуг з надання цієї інформації.

 

- Для визначення середніх цін більше брати до уваги ціни на ринках м.Рівне

 

Коментар відділу: розрахунок середніх цін по області проводиться згідно Методологічних положень щодо організації спостереження за змінами цін (тарифів) на споживчі товари (послуги) і розрахунку індексу споживчих цін, затверджених наказом Держкомстату України №519 від 14.11.2006р., в яких обумовлений порядок визначення співвідношення кількості цін, що реєструються на підприємствах торгівлі та на ринках.

 

- Надавати інформацію до 5 числа місяця наступного за звітним періодом

 

 

Коментар відділу: інформація стосовно індексів споживчих цін та середніх цін на товари (послуги) за регіоном розповсюджується не раніше офіційного опублікування Держстатом України індексу споживчих цін по Україні в цілому.

 

Проведене анкетне опитування показало, що серед користувачів статистичної інформації слід і надалі продовжувати роз’яснювальну роботу стосовно можливості отримання статистичної інформації засобами електронного зв’язку, на компакт-дисках, флеш-носіях, а також через мережу Інтернет. Необхідно частіше проводити презентацію статистичних видань, які готуються відділом.

 

Щиро дякуємо всім користувачам, що взяли участь в анкетному опитуванні.