Довідка про результати анкетного опитування респондентів щодо якості статистичного інструментарію та удосконалення методологічних підходів при наповненні показників форми №3-торг (квартальна) «Звіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства»

 

 

Головним управлінням статистики у Рівненській області проведено анкетне опитування респондентів з метою вивчення думки щодо якості статистичного інструментарію та удосконалення методологічних підходів при наповненні показників форми №3-торг (квартальна).

Респондентам було запропоновано відповісти на питання щодо затрат робочого часу і виникнення труднощів при складанні звіту, рівня складності його заповнення, подання звітності в електронному вигляді, якості спілкування та взаємодії з респондентами працівників органів державної статистики тощо.

В анкетному опитуванні взяли участь 92 респонденти. Аналіз результатів опитування респондентів засвідчив наступне.

Заповнені анкети надали респонденти, як обласного, так і районного рівня, серед яких 85,9% зазначили, що отримують бланки за ф.№3-торг (квартальна) безпосередньо в органах державної статистики, 9,8% – з веб-сайту Державної служби статистики, 3,2% – з періодичних видань та 1,1% – поштою.

На складання звіту в середньому кожному підприємству доводилося витрачати близько 5 робочих годин. При цьому більшість (78,3%) респондентів вважають, що зручніше подавати звіти безпосередньо в органи державної статистики на паперових носіях, 18,5% – системою електронної звітності, 3,2% –поштою.

За консультацією до фахівців органів статистики з питань заповнення форми звітності №3-торг (квартальна) зверталися 44,6% виконавців, з яких 97,8% задоволені якістю отриманих консультацій та довідкової інформації.

У 73,9% опитуваних респондентів при складанні звіту за ф.№3-торг (квартальна) виникають труднощі  при заповненні Розділу 3 «Продаж і запаси товарів».

Більшість респондентів відмітили, що статистичний інструментарій (бланки форм державних статистичних спостережень, інструктивні матеріали) потребує удосконалення. Із опитуваних респондентів подали пропозиції щодо внесення змін:

- до складу статистичних показників форми №3-торг (скорочення їх кількості) – 78,2%;

- періодичності подання статистичного формуляра – 8,7%;

- до дизайну бланка – 1,1%;

- терміну подання статистичного спостереження – 1,1%.

Звіт за ф.№3-торг (квартальна) системою електронної звітності подають 15,2% респондентів. Систему електронної звітності для подання звіту не використовують 84,8% респондентів, з них 52,6% опитуваних зазначили, що перехід підприємства на електронне звітування стримують додаткові фінансові витрати.

В подальшому 40,2% респондентів планує подавати звіт за ф.№3-торг (квартальна) системою електронної звітності.

Більшість опитаних  відмітили приязне ставлення та кваліфіковану допомогу працівників органів статистики.

 

Щиро дякуємо всім респондентам, що взяли участь в анкетному опитуванні.